Teendők és azok várható időpontjai a NAV Online Számla rendszer indulásával kapcsolatban

Korábbi tájékoztatásainknak megfelelően 2018. július 1-tő indul a NAV Online Számla rendszere.

Noha a NAV továbbra sem közölt semmiféle információt a vállalkozásokra váró további teendőkről, az RSM adótancsáadó cég blogján találtunk egy listát, ami iránymutatásként szolgálhat.

2018. június 18. – Elindul a regisztráció az “éles” online számlaadat-szolgáltatásra: az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A tesztrendszer és az “éles” rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer. A regisztrációt követően a CO3 rendszerében a Pénzügy modul – Beállítások – Adóhatóság oldalon minden, a beküldéshez szükséges adatot be lehet állítani. A beállítások helyességét, pedig egy gombnyomással tesztelni is lehet. Kérjük kedves felhasználóinkat, hogy ezt minél előbb tegyék meg, ne hagyják az utolsó pillanatra!

2018. július 1. – Elindul az éles adatszolgáltatás. Az RSM felhívja a figyelmet, hogy a NAV nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános “bírságmentes” időszak bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerint július 1-jén 00:00 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor – időzónától függően – az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án el kell indítani. A CO3 rendszerét 2018. június 30-án 23:00 órakor állítjuk át az éles küldésre.

 

Comments are closed.