Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

A belföldön nyilvántartásba vett általános forgalmi adóalanyok közötti ügyletekben a legalább 100 ezer forintot elérő áfaösszeget tartalmazó számlákról 2018. július 1-jétől adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A kötelező adatszolgáltatással érintett számlák kiállításához használt számlázó programoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy automatikusan továbbítsák a számlaadatokat a NAV Online Számla rendszerébe. Ezt az előírást a CO3 Pénzügy modulja automatikusan és ingyenes minden egyes előfizetője számára biztosítja.

A kézi számlák adataira is vonatkozik ez a kötelezettség, az adatszolgáltatás ezek esetében manuális feltöltéssel teljesíthető. Az online számladat-szolgáltatás szabályait tartalmazó rendeletmódosítás – az Európai Bizottság jóváhagyását követően – megjelent a Magyar Közlöny 77. számában

(A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet módosításáról szóló 2/2018. (VI.1.) szóló PM rendelet).

A Pénzügyminisztérium közleménye teljes terjedelmében itt olvasható: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/megjelent-az-online-szamlazas-vegrehajtasi-szabalyait-tartalmazo-rendeletmodositas

Felhasználóinknak javasoljuk, hogy a jelenleg teszt fázisban lévő NAV Online Számla rendszer oldalon elérhető információkat tanulmányozzák, kiemelt figyelmet fordítva a Regisztrációra vonatkozóan. A CO3-ból történő automatikus számla beküldéshez Technikai felhasználóra, annak jelszavára, XML aláíró kulcsra és XML csere kulcsra lesz szükség. Ezeket az adatokat a NAV éles Online Számla Rendszer indulásának napjától lehet majd a CO3 Pénzügy modul – Beállítások – Adóhatóság oldalán beállítani.

Comments are closed.