NAV Online Számla változások 2019-ben és CO3 újdonságok

A tavalyi év végén a NAV közzétette a 2019-es évre tervezett, az Online Számla Rendszert érintő változásait. Ezek egymásra épülve érkeznek az év során, jelenleg 2019 április vége egy izgalmas időpont, amikor a számlák beküldéséhez használt interface megváltozik. Ez ismét terheket ró a számlázó szoftver fejlesztő cégekre – ezenkívül nagy odafigyelést kíván meg minden érintett adózótól is. Ugyanis a 2018 júliusi induláshoz hasonlóan minden adózónak körültekintően kell majd ellenőriznie a beküldött számláit. Sőt, várhatóan a számlázási szokásokat is változtatni kell, mivel az új szoftver módosítás várhatóan még szigorúbb formai követelményeket fog előírni. Év végével azután egy újabb tervezett változtatást heyeztek kilátásba, mely ismét figyelmet követel meg mindenkitől – fejlesztőtől az adózóig. A változásokról és a CO3 ezzel kapcsolatos fejlesztéseiről folyamatos tájékoztatást fogunk nyújtani a következő időszakban is.

Pozitívum, hogy a NAV Online Számla Rendszerét érintő híreket, végre gép által feldolgozható módon (Atom feed) is elérhetővé teszi a NAV. Így ezeket a híreket – üzemszünet, karbantartás, stb. – például a CO3 rendszerébe tudjuk integrálni, a Pénzügy modulban ezek akár olvashatók is lesznek. Bár ezt még mi is pontosan megtervezzük.

CO3 újdonságok

Az év még éppen csak elindult, mi azonban máris több újdonságot, apró módosítást vezettünk be a rendszerben.

Projektek felületi megújítása

Az Adatlapon az Ügyfél neve alatt megjelenik a kapcsolattartó neve is, ha nem csak céget, hanem céget és azon belül konkrét embert választanak a projekt ügyféleként.

Mozaik nézetben megjelenik, hogy adott projekthez mennyi, egyszerű feladat/teendő kapcsolódik. Az is azonnal látható, hogy ebből mennyi az elvégzett. Szintén itt látható, hogy a projekt véghatáridejéig hátralévő napok száma, vagy csúszás esetén a csúszás mértéke. A projekt mozaik kockák alján pedig látható a projekt előrehaladása %-osan, színkódolva.

A projektek Heti és Havi nézetét szintén átalakítottuk. Szellősebbé, letisztultabbá és jobban áttekinthetőbé tettük.

CRM API változások

A CRM API hívások régebb óta nem változtak, így azokat frissítettük az elmúlt időszak fejlesztéseit lekövetve.

Így mostantól a CRM API getContacts metódus személynevek mellett a cégneveket is visszaadja, ha az adott személy céghez kapcsolódik.

Az API CRM moduljában a getContact metódus visszaadja a céghez vagy személyhez kapcsolódó összes mező értékét, beleértve a felhasználó által létrehozott egyedi mezők értékeit is.

Bugfixek

  • Partnerek modul – egyedi mezők esetében, 0-ás választható érték nem jelent meg a kezelő felületen
  • Partnerek modul – partner lista XLS export esetén, bizonyos esetekben hibásan jelentek meg az egyedi mezők értékei.

Comments are closed.