Ismét okosabb lett a CO3 – márciusi újdonságok

A tavasz, mint mindenhol, a CO3-ban is a megújulások hónapja. Bár a meteorológiai tavasz még várat magára, a CO3 már elébe ment. Az e havi frissítések most leginkább a Pénzügy modult érintik, de a Raktár modulunk is kapott néhány újítást.

NAV küldési hibák kezelése

A modul leghasznosabb újdonsága a hónapban egyértelműen a NAV technikai, üzemelési döccenőiból adódó hibás küldések kezeléséhez kapcsolódik. Ha a NAV és CO3 szerver közötti kommunikációs hiba (vagy bármilyen egyéb fennakadás) miatt nem került a számla a NAV-ba beküldésre, akkor ez mostantól külön figyelmeztetésként jelenik meg a számla lista felett, a sárga Teendők dobozban NAV küldési hiba linkként. A linkre kattintva külön listában tekinthetők meg a problémás számlák. Az itt szereplő számlákat egyesével megnyitva, a számla űrlap alján található „NAV újraküldés” gomb segítségével lehet újra küldeni. A rendszer ezzel további extra védelmet biztosít ahhoz, hogy még véletlenül se maradjanak olyan számlái melyek NAV technikai problémák miatt nem kerülnének beküldésre.

Vevő, vagy partner keresése NAV adószám törzsben

Költségszámla vagy vevői számla készítésekor lehetőséget biztosítunk adószám alapján az ügyfél adatainak keresésére is. A keresés a mindig friss NAV adószám adatbázisában keres. Létező adószám megadásakor így már nincs szükség külön a cég nevének és címének begépelésére, azt a rendszer automatikusan kitölti. Ezzel felgyorsítható a számláza rögzítése a még nem ismert vevő számára.

Költségszámlákhoz kapcsolódó újdonságok

A kimenő számlákhoz igazodva a költségszámlák tételsorai esetében is lehetőség nyílik Egyedi mezőket felvenni, amivel a rögzítendő adatok körét könnyedén testre szabhatjuk. Az egyedi mezők beállítása a már megszokott módon a Pénzügyek / Beállítások / Egyedi mezők alatt érhetők el.

Ehhez kapcsolódóan felokosításra került a költségszámla workflow folyamata is – akinél be van kapcsolva. A jóváhagyás lépést követően  rögzülnek a számla pénzügyi adatai, melyek később már nem módosíthatók, de a számlához tartozó egyedi mezők a workflow bármely további lépésében egyszerűen szerkeszthetők.

Könnyítés, hogy a készpénzes költségszámlák esetén nem kell a workflow minden lépésén végigvinni a számlát. A mentést követően a workflow automatikusan a folyamat végére ugrik.

A költségszámlákhoz több további újítás is kapcsolódik. Egyrészt, a szállítói megrendelések, a költségszámlák tételsoraihoz kapcsolhatók. Ha egy számlán több korábbi megrendelést számláz ki a partnerünk, akkor nem okoz gondot a bizonylatok kapcsolódásának nyomon követése.

A költségszámlákon már a nettó végösszeget és az áfa összesítőt is megjelenítjük, illetve a számlát létrehozó személy nevét is megmutatjuk (költségszámla módosítása oldalon jobb felső sarokban).

Unicredit Spectra

A Pénzügyek / Bankkapcsolat menüpont alatt elérhető Banki átutalási file készítésekor már az Unicredit Bank Spectra rendszerének a formátuma is előállítható. Így azon ügyfeleink akik ezt a rendszert használják, már élvezhetik ezt az újdonságot, feltéve, ha rendelkeznek Bankkapcsolatok kiegészítővel.

Raktár modult érintő változások

A Bevételezési űrlap kiegészült a NAV termékdíj számításhoz szükséges mezőkkel. Ehhez kapcsolódóan akár a bevételezés egészére megadható a szállítmány bruttó súlya, a csomagolás típusa és a származási ország kódja. Az adatok alapján a rendszer automatikusan szétosztja a tömeget az egyes tételsorok között, míg a csomagolás típusát és az országkódot szintén automatikusan beállítja. Így a NAV termékdíj bevallás alapját képező adatokat még gyorsabban lehet rögzíteni.

Ám a Raktáros jogosultsággal rendelkezők nem csak ennek az előbbi okosításnak örülhetnek igazán! A Raktár / Beállítások / Raktárosok jogai oldalon beállíthatóvá tettük, hogy a raktáros jogosultság mellett a terméknév és a cikkszám módosítása engedélyezett vagy sem. Ahol igény van rá, ott a raktárosnak ez a lehetőség is megadható.

Ugyan nem kimondottan a Raktár modulunkhoz tartozik, de szintén nagy segítséget nyújt, hogy a Raktár, CRM, és Pénzügy modulokban most már elérhető egy cím beviteli minta a számlázási cím mezőkben, így ügyfeleink könnyedén elkerülhetik a cím adatok hibás rögzítését.

Cégcsoport kezelés

A cégcsoport kezeléssel rendelkező fiókokban kiállított számlák esetében lehetővé tettük a cégenkénti egyedi sorszám prefix és logo megadását is.

Ennél izgalmasabb újítás azonban, hogy mostantól lehetőséget biztosítunk arra, hogy a felhasználóknak, cégenként egyedi jogokat lehessen beállítani egy jól áttekinthető és könnyen kezelhető felület segítségével. Így a központilag felvett felhasználók az egyes cégekben teljesen más és más jogokkal rendelkezhetnek. Egyedüli kivételt a SuperAdmin jog képez. Ha valakinek ilyen jogot osztanak ki, akkor az minden egyéb beállított jogot felülbírál és a felhasználónak a teljes fiók összes cége felett korlátlan jogosultsága lesz.

Szintén cégcsoport kezeléshez kapcsolódik, hogy az éppen kiválasztott cég nevét megjelenítő badge korlátos méretű, így a hosszabb cégnevek elvágásra kerülnek a design konzisztenciájának fenntartása érdekében. Ha azonban az egér kurzort a badge fölé visszük, akkor egy popupban a teljes cégnév megjelenik, segítve ezzel a gyorsabb tájékozódást.

Bugfix

 • A Dokumentumok modulban a projektek közül eddig nem mindent látott a felhasználó, még akkor sem, ha jogosultsága volt is rá.
 • A Raktárban a termék/szolgáltatás adatlapon már lehet szöveges áfa kulcsot rögzíteni (pl. EUFAD37)
 • Az egysoros költség számlánál eddig nem módosult az ár a tételsorban az egységár mező hibás kezelése miatt.
 • A Pénzügy részletes keresőjének kinyitó gombja ismételt kattintás után be is zár
 • A fizetésre váró tételek szűrésénél a lapozásnál több oldal is üres, illetve közbeékelődnek olyanok, ahol csak 1-1 tétel szerepel.
 • A szűrésnél zavaró az „Automata” számlázásra vonatkozó checkbox. Csak akkor jelenik meg, ha van beállított automata számlázás.
 • A számla listában címke ki/be kapcsolásakor eddig a teljes lista újra betöltődött, így ismét meg kellett keresni, hogy melyik számlánál jártunk.
 • Ajánlat mentés nélküli első, közvetlen nyomtatásakor az ajánlat sorszáma és az ajánlati lapon felvett új vevő esetén nem jelentek meg a vevő adatok a nyomtatási képen.
 • Ajánlat / Vevői megrendelés / Szállítólevélen keresztül történő új partner rögzítésekor már nem kötelező a cégnév, ha csak magánszemély nevet adtak meg, illetve nem kötelező magánszemély nevet megadni, ha csak cégnevet adtak meg.
 • Költség számla workflowban az ellenőrző személyek listájában csak pénzügyes vagy SuperAdmin jogosultságú felhasználó lehet.
 • Partnertörzs exportnál, ha az ügyfélhez tartozó ügyféltörténeti bejegyzésben szerepel „\” (backslash) karakter, akkor a generált XLS már nem hibás.