Hamarosan élesednek a NAV online számla küldéssel kapcsolatos változások

Az idei évre elfogadott adócsomag jelentős változásokat hoz az online számla adatszolgáltatási kötelezettség terén. Az ehhez szükséges, NAV által megkövetelt technikai változtatásokat a CO3 rendszerében folyamatosan, mindig az elsők között követjük le és vezetjük be az új szabványoknak megfelelő ellenőrzéseket és új adat kommunikációt. Ezen változásokról szeretnénk írásunkkal tájékoztatást adni, hogy Ön időben fel tudjon készülni az újdonságokra, változásokra.

Az első fontos dátum 2020. április 1.

Ettől a naptól kezdődően a NAV már csak az ún. 2.0-ás üzenet formátummal fogadja be a számlázó rendszerekből érkező számlákat. A 2.0 szabvány várható élesítése már 2020. február közepén megtörténik, de egzakt időpont még nincs kihirdetve. Amint lehetőség nyílik az új szabvány szerinti küldésre a CO3 rendszerét automatikusan átkapcsoljuk.

Mit fog Ön ebből érezni?

Alapvetően semmit, hiszen az az Ön közreműködése nélkül megtörténik, Önnek semmiféle teendője nincsen. Az azonban előfordulhat, hogy olyan NAV hibaüzeneteket – egész pontosan WARN, figyelmeztető típusú – üzeneteket kaphat, melyeket eddig nem. Ugyanis bizonyos esetekben az új szabvány szigorításokat hoz a számla beltartalmának helyességére vonatkozóan.

FONTOS, azonban hogy az átállást követően fokozottan kísérje figyelemmel a 100.000 Ft ÁFA tartalom feletti, belföldi adóalanyok számára kiállított számláinak státuszát. Javasoljuk, hogy legkésőbb a nap végén mindig győződjön meg róla, hogy minden érintett számlája rendben beküldésre került a NAV online számla rendszerébe!

Második lényeges időpont: 2020. július 1.

2020. július 1-től megszűnik a 100.000 Forintos ÁFA összeg határ. Ez azt eredményezi, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Ezáltal olyan adózók is bekerülnek az online számla jelentésre kötelezettek körébe, akik áfamentes és/vagy belföldi fordított adózás alá tartozó ügyletekről állítanak ki számlát.

Ezt a limit módosítást a CO3 automatikusan kezeli. Ugyanakkor a számlák ellenőrzése még nagyobb figyelmet követel az átállás utáni időszakban. Akár a napon belül kiállított összes számlája érintett lehet. Kérjük készüljön fel arra, hogy fokozottabban kell ellenőrizni, hogy a napon belül az érintett számláik megkapják a megfelelő NAV státuszokat!

A rendszerünkben készülünk arra, hogy a NAV által tervezett, közvetlenül elérhető online számla rendszer és a számla fogadó szolgáltatás üzleti metrikáit – működését leíró mutatóit – a CO3 rendszerén belül elérhetővé tesszük. Így önkiszolgáló módon, mindig informálódni tud a NAV működő képességéről. Ha esetleg valamiért fennakadás lenne a számlák kiállítása során a NAV befogadási képességének hibája / üzemszünete miatt.