Digitális ajándék Karácsonyra

Az elmúlt hónapokban – egészen pontosan az utolsó 4 hónapban – sok kisebb-nagyobb újdonságot vezettünk be a CO3-ba. Ugyanakkor egy komoly, ámde hálátlan feladattal is meg kellett küzdenünk, ami sok erőforrásunkat kötötte le.

Kezdjük az ajándékkal!

A biztonságot mindig is komolyan vettük és hiszünk abban, hogy a jövőben talán már egyre kevesebb jelszót kell megjegyeznünk a biomarkeres, esetleg külső eszközös azonosítási lehetőségek elterjedésének köszönhetően. Örömmel jelentjük, hogy a CO3 is belépett ebbe a körbe és bevezette a Touch ID / Face ID / Android SafetyNet vagy éppen külső eszközös (pl. FIDO key) azonosítási lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az arra képes okostelefonon / tableten / notebookon egyszerűen, ujjlenyomat, vagy arc felismerés segítségével is be lehet lépni a rendszerbe. A lehetőség a mai naptól él és a Saját profil oldalon lehet bekapcsolni. Sikeres bekapcsolást követően a bejelentkező oldalon a felhasználónév és jelszó begépelése helyett, csak az Azonosítás gombot kell megnyomni. Ekkor megtörténik az adott eszköz által biztosított hitelesítés, majd a bejelentkezés. Ez a lehetőség azon kívül, hogy fokozza a biztonságot, egy jóval kényelmesebb bejelentkezési lehetőséget biztosít felhasználóink számára.

Újdonságok a projekt modulban

Igényként merült fel, így elkészült, hogy cégcsoport kezelés esetén a cégcsoport tagok is láthassák egymás projektjeit. Ezt egy egyszerű beállítással lehet elérni és az összes cég projektjei láthatóvá válnak egy felületen.

Projekthez kötött, határidős teendő hozzáadásakor, további extra figyelmeztető dátumokat lehet beállítani, melyek a naptárba is bekerülnek, így akár egy teendő közeledtéről is automatikusan tájékoztat a rendszer.

A projektek pénzügyi lapjain az al-projektek költségei és bevételei is nyomon követhetők. Az al-projektekből „felbugyogtatásra” kerülnek ezek az adatok, így a projekt hierarchiában magasabb szinten lévő pénzügyi lapokon a projekt teljes bevételi és kiadási oldala láthatóvá és kontrollálhatóvá válik.

A modul kiegészült egy speciális kibővített keresővel – a CRM modulból már ismerős működéshez hasonlóan -, amivel részletekbe menően lehet projektekben, a projekt egyedi mezőkben is keresni, majd a találati listát egy XLS-be exportálni.

Ugyancsak a kereséshez kapcsolódik, hogy az oldalak tetején elérhető ún. szuperkereső is felokosításra került. A szuperkereső is belenéz és keres a projektek egyedi mezőiben is.

Mivel a projekt modul használata egyre népszerűbb és minden ügyfelünk egyre több projektet rögzít, így a számlák projekthez kapcsolását átalakítottuk. Az egyszerű legördülő listában a keresés nehézkesebb és a projekt hierarchiát sem tudjuk megfelelő módon megjeleníteni. Így elkészítettük az ún. autocomplete-s projekt keresési lehetőséget. A számlákon projekt kiválasztásakor csupán el kell kezdeni begépelni a projekt nevét és megjelenik egy egyre szűkülő lista, amiből a kívánt projekt kiválasztható. Ha valakinek ez a működés nem szükséges, akkor egyszerűen kikapcsolható a Pénzügyek / Beállítások / Megjelenítési beállítások oldalon a „A projektválasztó megjelenése a számlán” szekcióban.

Pénzügy modul

Átalakult a projektek számlákhoz történő kapcsolásának módja. De erről fentebb már írtunk.

A mobil nézetben megjelenítésre kerül a gyors pénzügyi összesítő rész is, ahol a nettó összesen, az áfa és a kintlévőség látható – mindig az aktuális szűrés eredményének listájából számítva. Hasznos lehet például ügyféllel történő tárgyalás esetén, amikor csak a telefonunk van a kezünk ügyében.

Apróság, de kényelmesebbé teszi a használatot, hogy a számla listában történő lapozgatás, számla megnyitás, majd a számla újra nyomtatását követően a vezérlés ugyanazon a lista oldalon marad. Eddig a nyomtatást követően mindig az első oldalra ugrott a rendszer, ami több oldal esetén kényelmetlen volt.

Egy komoly, de hálátlan feladat

Az elmúlt időszakban a legtöbb időnket a rendszer programozási nyelvének jelentős verzió váltása és annak lekövetése vitte el. Ezt nem mi szerettük volna, csupán az idő halad, a nyelvek pedig fejlődnek. Megjelent a PHP 8.1, sőt néhány napja már a 8.2 is. Az új verziókban azonban olyan jelentős változások történtek, melyek a 12 éve fejlődő és formálódó CO3 program kódjaira nagy kihatással voltak. Mi azonban nem voltunk restek és munkaidőnk nagy részét beáldozva, folyamatosan újítottuk meg a szükséges részeket. Ez egy hatalmas munka volt, amiből a felszínen, a felhasználói felületeken semmi nem látszik, csak ha baj van…

További apróságok

A Raktár modulban a szállítólevelekből készíthető Teljesítési igazolás (TIG) elkészítésekor kijelölhető, hogy mely tételek kerüljenek a TIG-re. A Raktár / Szállítólevelek listában, a már Könyvelt státuszú szállítólevelek esetében jelenik meg a TIG készítése gomb. Ha ezt megnyomják, akkor a szállítólevél sorai előtt megjelenik egy-egy checkbox, amivel kiválasztható, hogy mely tétel kerüljön a TIG-re.

Teendő listákban külön választásra kerültek a projektek teendői. Ezek egy külön nézetbe lekérdezhetők.

CRM modulban kialakításra került az ajánlatok gyorsan áttekinthető összesítője. Onnan egy kattintással szűrhetők az ajánlatokkal érintett ügyfelek. Az összesítő a CRM modul nyitólapján található meg.

Az API getQuantity hívásánál, ha raktárra vonatkozó kérés van, akkor a függő érték nem lehet raktárhoz kötődő, az általánosan, a termékhez kerül visszaadásra.