2021. évindító újdonságok és fejlesztések

Kérdés nem merülhet fel, hogy az elmúlt időszakban a CO3 életében is a legnagyobb figyelmet a 2021. január 4-i NAV átállás kapta. Fejlesztőink hosszú heteket töltöttek azzal, hogy gördülékenyen menjen az átállás, és ezt az elmúlt három hét igazolta is. Rendben sikerült az átállás a NAV új verziójára, de a csapat azóta sem állt le és folyamatosan azon dolgozunk, hogy újabb funkciókat, módosításokat építsünk be a rendszerbe a felhasználók munkáját segítendő.
Az alábbiakban részletezzük, hogy melyek azok az újdonságok, amelyek a NAV átállás kapcsán kerültek beépítésre a rendszerbe és melyek azok amely a további hatékonyságot hivatottak javítani.

A számlázást mesterséges intelligencia segíti

A CO3-ban már eddig is használtunk AI-t, azaz mesterséges intelligenciát a különböző funkcióknál, de most már egy kis okosítással, a számla kiállításhoz kapcsolódóan a vevő adózási típusának automatikus megállapításában is segítséget nyújt. Ez azt jelenti, hogy a vevő kiválasztásakor az AI felismeri, hogy milyen típusú a vevőnk és a számlán automatikusan felkínálja az általa felismert vevő adózási típusát.

Szintén az AI okosításával értük el, hogy amennyiben nem belföldi adóalanynak vagy magánszemélynek, hanem egy EU-s adószámmal rendelkező partner részére kerül kiállításra a számla, a CO3 felismeri és a vevő adózási típusánál az „egyéb” típus kerül beállításra.

Hibalehetőségek minimalizálása a számlakiállítás során

A NAV előírása, hogy amennyiben egy magyar cég devizás számlát állít ki, abban az esetben a számlán az árfolyam nem lehet nulla értékű. Erre az árfolyam mező pirosra színezésével a rendszer is figyelmeztet, ha véletlenül mégis árfolyam nélkül próbálnánk a számlát kiállítani.

2021.01.04-től a NAV a 0 (nulla) értékű áfa kulcsot már nem fogad el. Erre a rendszer fel is hívja a figyelmet, ha mégis megszokásból a „0” számértéket adnánk meg a számlán. Segítségképpen az alábbi felsorolásban találja a NAV által elfogadottakat.

HUF számlák esetében alkalmazható, adómentességet jelölő ÁFA kulcsok:

  • AAM (Jelentése: alanyi adómentes)
  • TAM (Jelentése: „tárgyi adómentes”, ill. a tevékenység közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes)
  • KBAET (Jelentése: adómentes Közösségen belüli termékértékesítés, új közlekedési eszköz nélkül)
  • KBAUK (Jelentés: adómentes Közösségen belüli új közlekedési eszköz értékesítés)
  • EAM (Jelentése: adómentes termékértékesítés a Közösség területén kívülre (termékexport harmadik országba)
  • NAM (Jelentése: egyéb nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó jogcímen megállapított adómentesség)

Devizás számlák esetében alkalmazható, adómentességet jelölő ÁFA kulcsok:

  • ATK (Jelentése: áfa tárgyi hatályán kívül)
  • EUFAD37 (Jelentése: Áfa tv. 37. §-a alapján másik tagállamban teljesített, fordítottan adózó ügylet)
  • EUFADE (Jelentése: másik tagállamban teljesített, nem az Áfa tv. 37. §-a alá tartozó, fordítottan adózó ügylet)
  • EUE (Jelentése: másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet)
  • HO (Jelentése: harmadik országban teljesített ügylet)

Amennyiben egy korábban megszokott számlázás során a 0-ás kulcsot lecseréli, és bizonytalan az új kulcsok közül történő választásban, úgy javasoljuk, hogy könyvelőjével mindenképpen egyeztessen.

Az áfa kulcs változás a Szállítóleveleket is érinti

Ha a számlánkat Szállítólevélből készítjük el, a rendszer az AI alkalmazásával, ebben az esetben is felismeri a vevő adózási típusát, melyet a Számlán a már megszokott helyen kínál fel. Természetesen az AI által felkínált érték felülbírálható. Emellett az új ÁFA kulcsok a Szállítóleveleken is alkalmazhatók.

Jelentősen csökkentettük időbélyeg árainkat

Időbélyeg árainkat a megnövekedett érdeklődés miatt jelentősen csökkentettük. Így a különböző díjcsomagjainkban az alábbi árakon veheti igénybe az időbélyeggel ellátott elektronikus számlákat:

  • CRM Plus 45,- Ft helyett, 25,- Ft/számla
  • Club 45,- Ft helyett, 15,- Ft/számla
  • Premium csomagban 35,- Ft helyett, 10,- Ft/számla
  • A Nagyvállalati, Speciál csomagban pedig egyedi árat kínálunk

Az időbélyeg használata továbbra sem kötelező, de lehetnek olyan partnerek, akik megkövetelik ennek meglétét.

Még barátságosabb kezelőfelület a Pénzügy modulban, új testreszabási lehetőség

A Pénzügy modul használhatósági szempontból átgondolásra és átrendezésre került. A modul kinézetének barátságosabbá és szerethetőbbé tételét új Ikonok segítségével értük el. A Kintlévőségkezelés, Kimutatások, Számlalista, Bankkapcsolatok és az Adóhatósági felületek elérése kapcsán kerültek bevezetésre. Racionalizálásra került a szűrő és kereső funkció is.

A CRM modulban már megismert egyedi mezők felvitelének a lehetősége mostantól a Pénzügy modulban is elérhető. Ez azt jelenti, hogy mind a kimenő számlákhoz, mind pedig a költségtételekhez a cég ügymenetéhez kapcsolódó egyedi információkat tartalmazó mezők rendelhetők. Az így megadott mezőkre a kereső funkció segítségével természetesen szűrni is lehet.

Elektronikus bankkapcsolati funkciók, mellyel rengeteg időt takaríthat meg

Új funkciókként jelentek meg a CO3-ban a bankkapcsolatok alatt az Automatikus számla összepontozás és Banki file generálás funkciók. Az automatikus bankszámlakivonat funkcióval elektronikus bankszámlakivonatot tölthet fel és a rendszer automatikusan összepontozza a még fizetésre váró számlákkal és költségekkel. Így nem kell hosszú perceket/órákat azzal tölteni, hogy a bankszámlakivonatról a tételeket végigbogarászva a számlák fizetettségét beállítsuk. Így nem csak időt takaríthatunk meg, de a hibázás lehetőségét is csökkentjük.

A banki átutalási fájl készítése funkcióval a kiválasztott költségtételekből létrehozhat egy banki átutalási fájlt, amelyet elektronikus banki rendszerén keresztül továbbíthat. A jóváhagyásra váró tételek közül kiválasztható, hogy mely tételeket szeretnénk a banki utalási fájlba feltenni. A fájl generálását követően más teendője nincs, mint az internetbankjába vagy elektronikus banki rendszerébe betölteni. Ezzel szintén jelentős idő takarítható meg, nincs szükség a banki rendszerben kézzel, egyesével rögzíteni az átutalásokat.

Dokumentum modul ráncfelvarrása

A Dokumentum modul teljes átalakuláson esett át. Bevezetésre került a Mappa szerű megjelenítés az egyszerűbb, átláthatóbb és szerethetőbb használat érdekében. A rács és listanézetek között egy kattintással lehet váltani. Az egyes dokumentum formátumok ikonjait megváltoztattuk a letisztultabb, szebb megjelenésért. Az elérhető funkciókat a szöveges linkek helyett ikonokra cseréltünk.

Bugfixek

  • 0-ás ÁFA kulcsra nem csak HUF, hanem bármilyen devizanemű számla esetén figyelmeztetés kijelzése.
  • API javítások a setInvoice metódusban a NAV átálláshoz kapcsolódóan.
  • Aposztrófot tartalmazó cégnév kezelésének javítása a Házipénztár modulban.
  • Alkatrészekből álló termék esetén aposztrófot tartalmazó terméknév javítása.
  • Számlázási cím felbontó algoritmus javítása:  több közterület jelleg megnevezést tartalmazó címeket is rendben felismeri (pl. Győri kapu utca).
  • – Készpénz fizetéses számlánál a 0 és 5-re történő kerekítés miatt NAV adatszolgáltatás javítása