6 fontos tudnivaló a január 4-i NAV átállás kapcsán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előzetes ütemtervnek megfelelően, 2021. január 4-én 0:00 órától állítja éles üzembe az új 3.0-ás XSD-verzió szerinti számlaadat-szolgáltatást. Legutóbb, 2020. december 10-én adtunk hírt az átállásról és arról, hogy a specifikáció még változik. Ez azonban úgy tűnik, hogy mostanra fixálódott, így az átállásnak a CO3 oldaláról nincs akadálya.

A CO3 a NAV átállással párhuzamosan, 2021. január 4-én átállítja a számla adatszolgáltatását a 3.0 XSD sémára az új előírásoknak és szabályoknak megfelelően.

FONTOS! Az átállást követően – ahogy a korábbi esetekben is – most is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek a számla kiállítást követő adatszolgáltatások megtörténtére és azok státuszára.

Az alábbi pontokban összegyűjtöttük az átállást követő legfontosabb tudnivalókat, amikre érdemes figyelni.

Az átállást követően minden számla beküldésre kerül a NAV-hoz

Az átállást követően gyakorlatilag minden számla beküldésre kerül a NAV-hoz, értékhatártól, ügyfél országától és a számlán alkalmazott devizanemtől függetlenül. Ezért minden számla esetében meg kell lennie az adatszolgáltatást jelző információknak.

A beküldés alól csupán a CO3 kisker értékesítés blokkos eladásai mentesülnek, mivel azokról az adatszolgáltatást a pénztárgép teszi meg automatikusan.

Meg kell adni a vevő adózási típusát

Az átállást követően a számla kiállításakor – az eddig megszokott módon – meg kell adni a vevő adózási típusát. A típusok, a “belföldi ÁFA alany”, “magánszemély” és “egyéb” kategóriák lettek, a NAV által előírtaknak megfelelően. E három lehetőség közül kell meghatározni a vevő adózási típusát. A CO3 természetesen próbál egyfajta mesterséges intelligenciával segíteni és automatikusan választani, mely választás természetesen felülbírálható.

NAV szankciómentes időszak lesz 2021. március 31-ig

A NAV bár a 3.0 XSD formátumot bevezeti, de a felkészülést nehezítő pandémiás körülményekre tekintettel 2021 első negyedévének végéig nem szankcionál. A szankciómentesség feltételeiről a NAV weboldalán lehet tájékozódni.

A CO3 ügyfelei már január 4-én az új NAV előírások szerint teljesítik az adatszolgáltatást

A CO3 ügyfelek természetesen nyugodtak lehetnek, az átállás 2021. január 4-én a NAV átállásával párhuzamosan megtörténik. Így a CO3 ügyfelei már január 4-én a legfrissebb NAV előírásoknak és szabályoknak megfelelően teljesítik az adatszolgáltatást.

CO3 API változások automatikus számla generáláshoz

A vevő adózási típusának változásai miatt a CO3 Finance API setInvoice metódusa kibővül. A számla fejrészében meg kell adni a vevő adózási típusát, a <customer_vat_type> mezőben. Értékei a DOMESTIC, PRIVATE_PERSON, OTHER lehetnek. Ennek hiányában nem lehet az adatszolgáltatást teljesíteni, így kérjük, hogy aki API-t használ számla beküldéshez ezzel az egy mezővel egészítse ki a küldött adatok körét.

NAV üzemszünet automatikus kijelzése

A NAV lehetőséget biztosít az számlákat fogadó felület működőképességének lekérdezésére. Ezt a CO3 rendszerébe beépítettük. Ha NAV oldali lassulást, vagy üzemszünetet érzékel a rendszer, akkor azt automatikusan, egy jól látható vörös csíkban, fehér szöveggel jeleníti meg a Pénzügy modul fejlécében.

Sajnos mivel ez még a NAV oldalán egy nem 100%-ig működő szolgáltatás így lehetnek olyan esetek, amikor a NAV rendszere nem működik megfelelően, de ezt mégsem érzékeljük. A gyanús esetekben kérjük, hogy továbbra is tájékozódjanak a NAV Online Számla felületének Hírek szekciójában, vagy a NAV hivatalos weboldalának Üzemszünetek szekciójában.

Végezetül reméljük, hogy az átállás a NAV oldaláról is zökkenőmentesen történik meg és nem lesznek fennakadások a számla adatszolgáltatás teljesíthetőségében.

Comments are closed.